Bemutatkozás

A blogon igyekszem minden megjelenő játékot bemutatni, de emelet megemlítek régi klasszikusokat és elmélkedek a játék/hardver piacról. Az informatika mellet, még újabb filmeket is elemezni fogok, illetve egyéb témákat is néha felvetek. Elérhetőség: kapiandras@freemail.hu Ajánlott felbontás: 1680x1050

Thor (Movie)

2011.10.25. 09:53 Kápi-András

 Rendező: Kenneth Branagh

Forgatókönyvíró: Joseph Michael Straczynski-Mark Protosevich

Kategória: Akció-Dráma-Kaland

Megjelenés: 2011 április 21.

Jelenlegi ár: Nem lehet kapni

 

Az idei Marvel film áradatból szinte mindenki a Thor-tól várta a legkevesebbet. Sokan úgy vélekedtek, hogy ez csak az Avengers előkészítése lesz és ezért szándékosan nem fektetnek rá nagy sújt, pláne úgy, hogy közben a Captain America is készül. Másoknak ez az egész skandináv mitológia, ami köré Thor karaktere épült semmit mondó volt. Nekem viszont talán pont ez utóbbiért keltette föl a figyelmemet, no meg a szereposztás miatt is, ugyanis a főszerepeket nem gyenge színészek kapták meg, Thor-t Chris Hemsworth, szerelmét pedig Natalie Portmann személyesítette meg. Szóval én pont fordítva voltam, sokat vártam a filmtől és, hogy sikerült e megfelelnie, az most ki is derül.

Thor mindig a kalapácsát használja

A film első fele Thor otthonában az Asgardon játszódik. Itt Odin-tól megtudhatjuk, hogy régen az emberek hittek bennük és tisztelték őket. Persze a feltételezett istenek se voltak hálátlanok, ugyanis az emberiséget megvédték a jégóriásoktól. A véres háborúban megölték a az óriások vezérét és az erejüket adó valamit (nem derül ki, hogy pontosan mi ez és sajnos annyira én se ismerem a Finnugor mitológiát) elvitték magukhoz, hogy sose tudjanak újra más népeket fenyegetni. Majd befut az ifjú főszereplő Thor, aki egy arrogáns, ostoba, izomagy, pont úgy, ahogy a legtöbb róla szóló mitológia történetben ábrázolják és épen a megkoronázási ceremóniája tart, amikor is a rég nem látott jégóriások befutnak, hogy visszaszerezzék az erejüket. Azonban Asgard védelmi rendszere legyűri a betolakodókat, viszont ez az egész megzavarja a királyi ceremóniát, így ő ideiglenesen még továbbra se király. Amitől az amúgy se nyugodt Thor nagyon felpörög és közli apjával, Odinnal, hogy azonnal menjenek Jötunheimbe, az óriások bolygójára és leckéztessék meg a béke háborgatóit. Aztán ez a düh tovább nő, amikor Odin rendre utasítja és megtiltja, hogy bosszút álljon. Ő persze teljesen felpörögve és barátaival együtt útra indul, hogy leromboljon egy fél világot. A dolgok azért nem alakulnak annyira jól, mint ahogy Thor számit rá és az engedetlenségének köszönhetően, illetve a hatalomvágya miatt, Odin elveszi az erejét és száműzi a földre. Itt kezdődik meg a filmnek a második része, ami lényegében Thor jellemfejlődéséről szól. Thor igyekszik visszaszerezni az erejét és közben megismerkedik egy Natalie Portmann vezette kis tudós csapattal, akik az Eisenhower híd után kutatnak. A történetről pedig szerintem ennyi elég. Egy ilyen jellegű filmbe elég, volt pár bárgyú párbeszéd és logikai baki, de összességében azért nagyon jól követhető és érdekes, főleg a film második felére. A karakterek terén viszont kicsit gyengélkedik a film. A főbb szereplők nagyon jól kivannak dolgozva, sőt még változnak is az események függvényében. A mellékszereplők viszont teljesen súlytalanok. Minden másodikról tudunk meg valami információt, pl. Thor baráti köréről egyedül az derült ki, hogy Volstagg szeret enni és ez nem vicc. Olykor pedig a motivációjuk se nagyon ismert, ráadásul ellent is mondanak maguknak. Itt van pl. Natalie Portmann mentora Erik Selvig, aki el akarja küldeni Thor-t a lány közeléből, mégis kiviszi a börtönből, elviszi kocsmázni és még sorolhatnám. Ráadásul még a film vége utáni jelenetből se derült ki számomra, hogy mégis ki ez a fickó, akinek mindenhová bejutása van.

Építkezés

Az Avengers-re számos utalás van, amik többnyire nagyon viccesek. Ezek természetesen a film második felében kerülnek elő, amikor is a földön játszódik a cselekmény. Az egyik jelenetben feltűnik Hawkeye (az egyik tagja az Avengers csapatnak), akit mint kiderült Jeremy Renner fog megszemélyesíteni és a Thor-ban látottak alapján remekül. Egy nagyon jópofa jelenetben pedig említésre kerül Tony Stark neve, ezt inkább nem spoilerezem le, de higgyétek el vicces lesz. Végül pedig a film stáblistája után van egy konkrét utalás is, hogy jön a Bosszúállók, amiben feltűnik Nick Fury. Állítólag Iron Man 2. része is már kezdte lefektetni az Avengers alapjait (én nem láttam a filmet), a Thor is szépen felkészítette az eljövetelét, már csak a Captain America a kérdés, pláne úgy, hogy ő kicsivel előbb élt, mint a többi hős.

Thor üt

Persze a lényeg az akció és a látvány, ami téren pedig jó a film. A készítők egy szenzációs univerzumot teremtettek, úgy tudnám jellemezni, hogy a Tron és Lord of the Rings egybegyúrása, bár én abszolút nem ilyennek képeztem az Asgard-ot. Mindenesetre döbbenetes látványt nyújt, ahogy gyönyörű lovakon, páncélban egy szivárványszerű lézerhídon lovagolnak a főszereplőék, miközben a háttérben hatalmas sci-fi épületek tornyosulnak, egy igen érdekes várral a közepében. Az óriások bolygójától is lehidaltam, itt pedig nincs semmilyen infrastruktúra, helyette hatalmas (tényleg az) havas hegyek, mindenhol amerre a szem ellát. De ne azt gondoljátok, hogy lényegében 1 féle hegy ismétlődik, hanem a legkülönbözőbb féléket fogjuk látni, ráadásul olyan apró részletek is megfigyelhetőek, mint a háttérben egy lavina és hasonló nyalánkságot. Ami magát az akciójelenetek illeti, kicsit kevés van belőle (össz-vissz 3 és fél). Bár a film eleji pocsék jelenet után, valahogy nem is kívántam őket. Ebben a jelenetben nagyon lehetett látni, hogy az egész jelenet csak egy meganimált borzadály, minden jégóriás tök ugyan úgy nézett ki, a karakterek tök idiótán fel-alá ugráltak, a vágás borzalmas, a jég alatt mászó jégóriásbikát leszámítva ötlettelen is volt és ráadásul még egy Asylum technikát is használtak, mégpedig, hogy kétszer játszották le ugyan azt a jelenetet. De a film második felére ezen a téren is feljavul a Thor. Lesz egy nagyon hangulatos és drámai verekedés, amikor Thor megpróbálja visszaszerezni az erejét. Megjelenik egy nagyon ötletes asgardi vas szörny, aki szinte az egész új mexikói kis várost rommá lövi és a végén persze a nagy harc, ami kissé csalódás lett, ám végül is érthető volt, hogy miért nem volt igazi harc. Az aláfestő zenék jók, de azért korántsem annyira maradandóak, mint az X-Men, vagy más hasonló filmeké. Természetesen, az univerzumhoz hűen itt is, epikus kórus zenék lesznek, szöveg nélkül.

Igyunk még szakállás barátom

Joggal merülhet fel bennetek, hogy akkor miből áll nagyrészt a Thor, ha nem akciójelenetekből. A válasz pedig a humorosabbnál, humorosabb jelenetek. Állítólag az Iron Man is vicces (de azt nem láttam még), ám számomra ez az első olyan Marvel film, amin betegre röhögtem magam, bár ez csak a film második felére jellemző. Kapunk olyan poénokat, amik arra épülnek, hogy Thor nem ismeri a földi szokásokat vagy, hogy nincs tisztában azzal, hogy nincs meg az ereje. Vannak, olyan poénok is, amik a főszereplőnő és annak a húgának a bénázásaiból erednek. És ugye pár jó beszólás is lesz benne, no meg egy-két beteg jelenet is, pl. amikor Thor-ék elmennek piálni, vagy amikor az asgardi hősöket észre veszik az FBI-osok. Lesz Stan Lee-nek is egy jelenete. Aki nem ismerné őt, ő a Marvel képregények atyja. Szándékosan nem említem meg a poénokat, mert egyik se akarom lelőni, de higgyétek el, hogy tényleg remek a film ezen a téren. Egy dolgot azért hiányoltam és ez Thor kecske fogatja, amiből azért kilehet volna hozni pár poént, pláne úgy, hogy lényegében az alapját megteremtették.

Ifjú titánok és a tapasztalt mester

A színészi gárda elég nagy nevekből áll és ennek megfelelően ezen a téren is jól szerepel a Thor. A főszerepet a szerintem nagyon tehetséges Chris Hemsworth kapta. Ebben a filmben is brillírozott és talán ezután végre meg kapja a média figyelmét is. Lényegében eggyé vált Thor-ral. Abszolút jól hozza film elején a dühöngő, ostoba, agresszív állatot, egyedül talán egy jelenetben játszotta túl a karakterét. Majd pedig a földi élet nehézségeitől egyre jobban magába száll és kezdi megérteni a korlátait és a tettének ostobaságait, ami az arcától kezdve, egészen a testtartásáig mindenén látszott Chris Hemsworth-nak. A film elején úgy feszített, mint egy testépítő a zsűri előtt, ám miután rájött, hogy a kalapácsa nélkül könnyen lenyomható, ráadásul elég nagy zűrt zavart szülőhazájában, testtartása megereszkedik, nem fitogtatja izomzatát, igyekszik a háttérben maradni. Natalie Portmann-t én sose szerettem és a Thor alapján se változik meg róla a véleményem. Tisztességes, korrekt alakítása volt, párszor kicsit túljátszotta a szerepét, valamint egy-két jelenetben ő is elkezdte alkalmazni az idén divattá váló, nyitott szájjal mászkálok, mert így jobb színésznő vagyok rendszert. Loki-t az általam eddig ismeretlen Tom Hiddleston alakította. Egész jól, bár azért van még hova fejlődnie. Mindenesetre egész jó stílusa volt és egy jelenetet leszámítva, nem vált nevetségessé az alakításával. Odin-t Anthony Hopkins személyesítette meg, ami nekem elsőre elég érdekes választásnak tűnt, ám bejött a rendező választása, ugyanis remekelt ebben a szerepben. Nagyon felséges volt és tényleg tekintélyt parancsolt. Ráadásul az érzelgősebb jelenetekben is remekelt. Abban a jelenetben pl. amikor Thor-t kiátkozza, egyszerre lehet rajta látni dühöt, a fia engedetlensége miatt és szomorúságot, mert pont azzal kell kitolnia. A mellékszereplők tekintetében viszont teljesen semmitmondó a Thor. Aminek nagy százalékban azaz oka, amit már fentebb is írtam, hogy egyszerűen nekik nem írtak karaktert. A színészeknek meg nem igazán mondtak semmit se ezek a nevek, úgy, hogy pontosan végrehajtották amit kellet és ennyi se több, se kevesebb. Igaz annyira nagy nevek sincsenek közöttük. Egyedül kettőre akarok külön kitérni, ebből az egyik Stellan Skarsgard, akit talán mindenki Pirates of the Carribean-ből ismer, ahol amúgy nem alakított valami nagyot. A Thor-ban viszont ő volt a legjobb mellékszereplő. Neki kellet megformálni a Natalie Portmann-t támogató rejtélyes tanárt, aki amúgy még a hiányosságokkal is a legjobban kidolgozott mellékszereplő. A másik színész akit még érdemes megemlíteni az Titus Pullo, akarom mondani Ray Stevenson. Számomra ő eggyé vált a Roma című sorozatban alakított karakterével, amit egyszerűen mesterien formált meg. Itt azonban nagyon gyenge volt, pedig még ő is egy jobban kidolgozott karaktert kapott, ám nagyon túljátszotta a szerepét.

Mint a villám

A Thor egy remek univerzummal rendelkező, szórakoztató film, egész jó történettel és remek színészekkel. A harcjelenetek viszont valahogy nem lettek az igaziak, a mellékszereplők teljesen feleslegesnek tűntek és azért egy-két logikai baki is befigyelt. Ennek ellenére a Thor egy nagyszerű film, amit mindenféle képen ajánlok és garantáltan meghozza majd a kedvet The Avengers-hez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockakucko.blog.hu/api/trackback/id/tr533328205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása