Bemutatkozás

A blogon igyekszem minden megjelenő játékot bemutatni, de emelet megemlítek régi klasszikusokat és elmélkedek a játék/hardver piacról. Az informatika mellet, még újabb filmeket is elemezni fogok, illetve egyéb témákat is néha felvetek. Elérhetőség: kapiandras@freemail.hu Ajánlott felbontás: 1680x1050

Priest (Movie)

2011.10.30. 09:41 Kápi-András

Rendező: Scott Charles Stewart

Forgatókönyvíró: Corry Goodman-Min-Woo Hyung

Kategória: Akció-Horror

Megjelenés: 2011 április 26.

Jelenlegi ár: 2 800 FT, 3 000 FT (Pólóval)

 

Kövezzetek meg, de én sokat vártam a Priest című filmtől. A szereposztás nem tűnt annyira rossznak, az előzetes alapján a környezet nagyon érdekesnek tűnt és valahogy úgy gondoltam, hogy Thor szintű izgalmas vámpír lövöldözést kapunk. Persze az már a film megnézése előtt lejött, hogy a történet finoman szólva is gagyi lesz. Szóval én úgy voltam vele, hogy egy jó kis pop corn lövöldözést kapunk. Mindenesetre miután megnéztem a filmet, már korántsem volt ennyire pozitív hangulatom, de ne siessünk ennyire előre.

Ezt a hülyeséget!

Kezdjük is rögtön a történettel. A film elején megtudjuk, hogy az emberiség és a vámpirók már az idők kezdete óta csatározik, ám egyik fél se tudja elbillenteni a mérleget a saját oldalára. Érdekes mód az emberiség vezetője az egyház, ami azért furcsa számomra, mert a vámpírok létezése szerintem önmagában cáfol egy-két egyházi tételt, ráadásul egy ilyen világba ti eltudtok képzelni egy Jézust. Aztán jön a következő sok. Az emberek feltalálták a tankot, a lángszórót, meg hasonló remek fegyvereket és végül nem ezek hozzák meg az eredményt, hanem 5 db pap, na jó volt az 8 is, akik még lőfegyvert se használnak. Azt hiszem ekkor már a fejemet az asztalba vertem, pedig csak 5 perce ment a film. Persze ahogy az lenni szokott az egyház hatalom éhes lesz és úgy gondolja, hogy a papok veszélyeztetik a hatalmukat. Ezért a harcok után egyszerűen leselejtezik őket. A főszereplő is egy ilyen a pap, aki próbál valahogy megélni egy hatalmas Sci-Fi városban, ám egy nap minden megváltozik, amikor is kisváros Sheriff-je keresi fel azzal, hogy az unokahúgát elrabolták a vámpirók, akiket amúgy nem irtottak ki, helyette rezervátumba küldték őket. Logica Rules. Nos a papunk elmegy a vezetőihez felhatalmazásért, hogy kinyomozhassa az ügyet, ám azok teljesen érthetetlen okokból megtiltják ezt neki (ha talál vámpírokat, akkor tényleg veszély leselkedik rájuk, ha pedig nem, akkor még jobban lejárathatják őket.), mindenesetre valami olyan nyögőknek, hogy így védtelen lenne a város. Majd 2 másodperc múlva közlik, hogy a város bevehetetlen. Persze ebbe nem nyugszik bele a főszereplő és a Sheriff-el útra indul, hogy megtalálják az unokahúgit/szerelmet, megmentsék a világot és bla-bla. Azt mondanom se kell, hogy miután a főszereplő lazán kimotorozik az amúgy agyonbiztosított városból (tehát a jövőben nem tudnak egy körözött személyről egy plakátot kitenni, vagy megmondani az őröknek, hogy kapjátok el azt a fickót), az egyház az összes papot utána küldi. Igen, egy potenciálisan őrült személy után küldjük az összes védelmünket azért, hogy…. Nem tudom. Összességében a történetről elmondható, hogy majd annyira átgondolatlan, logikátlan, mint a Battle: Los Angeles-ben. Mindenesetre készüljetek fel, mert lesz egy-két briliáns csavar a filmben, amit annyira nehéz lesz kitalálni, hogy lényegében már a csavarra való utál előtt tudjuk, hogy de ő valójában…, de hátha valakinek tényleg meglepetést okoz. Amúgy azaz érdekes a történettel kapcsolatban, hogy az alapot egy képregény szolgáltatta, amit bár nem olvastam, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyire rossz legyen, ráadásul 2 ember is kellet ennek a kitalálásához. Számomra rossz hír, hogy ebből az egyik Cory Goodman volt, aki az általam idén nagyon favorizált Apollo 18 történetéért is felelős volt.

Lehetőleg mindenkinek tetsszen!

Maga az univerzum elég érdekesre sikerült. Lényegében olyan, mintha az összes mostani trendet egybesűrítették volna. A Priest bármennyire is meglepő, nem egy középkorban játszódó alkotás, hanem a cselekmény egy posztapokaliptikus jövőben zajlik. Tehát éhínség, nyomor, mindenhol por, az egész bolygó szinte lakhatatlan. Ez már önmagában is szerintem egy rossz pont, ugyanis valahogy abszolút nem illik ez a környezet a vámpíros filmekhez. De az is nagyon zavaró, hogy abszolút nem térnek ki rá, hogy pontosan miért is van itt az emberiség, pláne úgy, hogy a nagyháborúját megnyerte, atom vagy hasonló pusztító fegyver nélkül. Nem azt mondom, hogy rágják a szánkba, vagy, hogy egy nagyon részletes magyarázatott adjanak, de ha már a film első 10 perce egy animált borzadály, ahol elmesélik az emberiség egész történetét, akkor ezt a szerintem elég fontos elemet is megmagyarázhatták volna, ahelyett, hogy a mesélő össze-vissza locsog. De, hogy még többen üljenek be a filmre, van egy Tron szerű, hatalmas, zsúfolt, high-tech város, ami csak úgy van. Igen, tehát az emberiség zöme elpusztult, a föld lakhatatlan, de high-tech elektronikus cuccokat azért gyártunk és amúgy is a semmi közepén egy rohadt nagy lézer kavalkádban úszó város, annyira jó ötlet. Végül pedig megkapjuk a lényeget, a filmipar mostani egyik legdivatosabb szereplőit a vámpírokat. Én sose voltam értük annyira oda, jó úgy 10 éves koromban volt egy időszak amikor elkezdett érdekelni az univerzumuk, de a Coppola rendezésű film és pár könyv után, ráuntam az egészre és a mostani Twilight hype se hozta meg a kedvemet hozzá (sőt). Természetesen valamiért ez a film is úgy érezte, hogy minden áron felkell találni a spanyolviaszt. Ugyanis itt se hagyományos vámpírokat fogunk kapni, hanem Szmiagold szemnélküli rokonait. Komolyan a vámpíroknak nincs szemük, így elég nehéz elhinni, hogy mennyire veszélyesek, pláne, úgy, hogy semmilyen szuper erejük sincs és szabályosan mészárolják őket, azt pedig már mondanom se kell, hogy a napra se mehetnek ki. De azért a film igyekszik belénk sulykolni, hogy ők mennyivel jobbak, mint az emberek. Érdekes ötlet volt, hogy többféle típus van belőlük. A szolgákat még megértem, de van kaptár őrük, aki egy hatalmas bölényre emlékeztet és királynőjük is. Hát, hogy ennek mi köze van az eredeti vámpír univerzumhoz azt nem igazán tudom megmondani. Azt gyanítom már mondanom se kell, hogy a filmnek egy eredeti jelenete se lesz. Lesz itt másolás western filmekből, de egy jelenetet a V for Vendetta-ból is kölcsönvettek, a főgonosz pedig ekte úgy fog kinézni, mint a régi Darkwatch játék főszereplője.

Csodafegyver

A színészek terén hatalmas meglepetést nyújt a film. Sajnos azonban nem pozitív értelemben. Ugyanis a film két főszereplője, bármekkora név is egyszerűen rosszul alakított. A papot Paul Bettany keltette életre. Nos őt idáig egy tehetséges színésznek tartottam és már több jó alakitása is volt, pl. a Csodálatos Elmébe, vagy a Da-Vinci kódban. Itt azonban ez nem volt elmondható róla. Az első probléma vele, hogy egyszerűen nem áll neki jól az akcióhős szerep. Egyszerűen a külleme miatt nem tudta átadni azt, hogy ő mennyire egy tökös hős. Most mondhatnátok azt, hogy ez azért nem csak az ő hibája és igen szegénynek nem írtak túl jó karaktert. Egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy technikától teljesen idegen (a szerkója, olyan mintha a középkorból maradt volna itt), vagy azt abszolút kihasználja (high-tech motor). De szerintem még ekkor se állta volna meg a helyét. Elég ha csak, mondjuk Liam Nelson-t képzeljük a helyére. Ráadásul eszméletlen hülye grimaszokat is vág, komolyan végig az volt az érzésem, hogy hányni fog. Aztán itt van Karl Urban, aki a gonoszt alakította. Ő azért egy fokkal jobb volt, mert ő neki volt egyfajta stílusa. Azonban valamiért Karl úgy döntött, tőle elég szokatlan módon, hogy nagyon teátrálisra veszi a hangot. És ettől nem félelmetes, hanem nevetséges lett. Mindenesetre olyan kemény kijelentései lesznek, hogy ,,Megteremtett engem az ember vámpírt.”. Mindehhez persze olyan epikus fejet is vág, mint a internet híres mókusa és ezt csinálja az egész film alatt. A mellékszereplők zöme is hasonló szinten mozgott. Persze mindegyik noname kis színész és ehhez mérten borzalmas az alakításuk, van aki eszméletlenül túljátssza a szerepét (pl. Cam Gigandet) vagy egyszerűen semmi érzelem nem látszik rajtuk (pl. Maggie Q). Egyedül egy ember van, aki ebben a filmben színészkedik és ő nem más, mint Brad Dourif. Persze ő kapta a legkevesebb szerepet. Egy szemétláda kuruzsló elixírest kellet alakítania, amit nagyon meggyőzően teljesített is, persze volt már tapasztalata az ilyen jellegű karakterek terén, hisz a Gyűrűk Urában ő volt Grima.

Hajszálak

A Priest-nek egyedül egy átlagos eleme van, amiben nem lehet belekötni és ez a látvány. Pedig a film elején ezen a téren borzalmasan indít. Ugyanis mint ahogy már írtam, egy rajzolt jelnetben tudjuk meg az emberiség történetét. Nos a rajzok terén a Dante’s Inferno játék jeleneteit akarták lemásolni, ám a rajzok nagyon aránytalanok lettek, ötlettelenek és fél-készek. Ugyanis lényegében csak a képernyő közepén lesz valami, az összes többi felület pedig egy üres lap lesz. Ráadásul ez az egész még furcsán akad is. Aztán megjelennek a bénán kinéző vámpírok és tovább fokozódik bennünk az, hogy ez a film ménkű csúnya. Ezt követően viszont jó irányba fordul a film, maga ez a Sci-Fi város egész jól néz ki és több látványos elem is lesz, mint pl. a főszereplőék motorja. Sajnos a vámpíroknál azonban nagyon lehet látni, hogy csak oda photoshop-olták őket. A speciális effektek terén pedig egy nagy nulla a film. Az egyetlen robbanás nagyon szánalmasan néz ki és más ilyet nem is kapunk, még a fegyver torkolattüzét is lusták voltak megcsinálni (pedig nem lőnek sokat a filmben). Külön kedvenc bakim pedig az, hogy a nagyvárosban elméletileg akkora szmog van, hogy nem süt be a nap, de amikor kívülről mutatják azt simán belehet látni a városba. A vér terén nem spóroltak a készítők és ráadásul egész hihető árnyalatot sikerült neki kikeverni. Egyedül az időzítéssel voltak problémák, ugyanis néha késve fröccsent ki. Az operatőri munka viszont kifejezetten jó lett. Több nagyszerűen beállított szögű jelenetet kapunk, sose zoomolnak túl, nem érezzük azt, hogy csak egy kamerával vették volna fel az egészet. Egyedül egy jelenetben voltak bajok, de az se az operatőr hibája volt, hanem a költségvetésé. Ugyanis az egyik éjszakai jelenetben tűz is volt az utcán, ami kicsit bezavarta az optikákat, amitől egész érdekes kicsit vöröses színben úszott minden.

A nagy kérdés

Ez úgy hangzik, hogy mi szükség volt erre a filmre? A történet egy eget verő hülyeség, rengeteg klisékkel, a színészi játék gyenge, a filmben minden félkésznek hat, a látványvilág pedig teljesen átlagos. A Priest abszolút nem egy fogyasztható alkotás, egy jelenete sincs, amiért érdemes lenne megnézni, abszolút partiban van az év legrosszabb alkotása díjért és még a rövidsége (nincs még másfél óra se) ellenére is halálra untam magam rajta. Külön rossz hír, hogy az általam nagyon várt Apollo 18 című horrornak a forgatókönyvét ugyan azaz ember írta, mint a Priest-ét. Ezek után szerintem joggal lehet mondani, hogy 2011 nem a horror filmek éve lesz.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kockakucko.blog.hu/api/trackback/id/tr533339633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaben No.1 2011.11.02. 17:36:18

Az igaz, hogy az egész egetverő baromság, de nekem valamiért mégis kicsit tetszett. Talán az atmoszféra, talán a Dredd Bírós látványvilág, nem tudom. Pedig korántsem egy jó film
süti beállítások módosítása