Bemutatkozás

A blogon igyekszem minden megjelenő játékot bemutatni, de emelet megemlítek régi klasszikusokat és elmélkedek a játék/hardver piacról. Az informatika mellet, még újabb filmeket is elemezni fogok, illetve egyéb témákat is néha felvetek. Elérhetőség: kapiandras@freemail.hu Ajánlott felbontás: 1680x1050

Season of the Witch (Movie)

2011.08.11. 22:52 Kápi-András

Rendező: Dominic Sena

Forgatókönyvíró: Bragi F. Schut

Kategória: Akció-Kaland

Megjelenés: 2011 január 04.

Jelenlegi ár: 3000 FT

 

Dominic Senna és Nicholas Cage neve nem túl jó ómen egy film kapcsán, pláne úgy, hogy ha az ráadásul alacsony költségvetésű. Ezek ellenére a Season of the Witch című film elé én úgy ültem le, hogy bizony elég sokat vártam tőle. Egyrészről azért mert az alkotásból látott képek egész jól néztek ki, ráadásul a plakát is bejött (a fejcímben látható is). Azért is kíváncsi voltam rá, mert ez volt az első 2011-es alkotás, másrészről pedig a film elkészítésében rengeteg magyar vett részt, tehát honfitársi kötelezettségemnek is éreztem, hogy megnézzem az alkotást. Sajnos sokan úgy voltak vele, hogy inkább kihagyják ezt a kis címet, de az a kevés kritikus aki látta, nem volt túlságosan elájulva tőle. Mindenesetre eljött az igazság pillanata és kiderül, hogy a tömött akció-kaland piacon sikerül-e maradandót alkotni.

Ez mi?

A Season of the Witch története igazán érdekes és bizony elég nehéz bekategorizálni. A felvezetés még teljesen klasszikus. Egyrészről megtudjuk, hogy miként szabadult el a boszorkány, másrészről pedig egy hangulatos összevágásban a főszereplőket láthatjuk, amint a keresztes hadjárat során harcolnak egészen addig amíg rá nem döbbenek arra, hogy az egyház nem a Biblia jegyében cselekszik és csak a saját érdekeit tartja számon. Ez a kis társadalomkritika ad egyfajta pluszt a filmnek, pláne úgy, hogy rendkívül hitelesen van ábrázolva a falu és a város világa, valamint az emberek babonasága. Miután dezertőrnek állnak megpróbálnak hazakerülni, ám az út során muszáj megállniuk ellátmányért, valamint friss lovakért egy városban, ahol azonban felismerik őket és rövid időn belül cellába is jutnak, ahol már készülhetnek a kivégzésre is. Ám szerencséjükre a környéket valami különös járvány sújtja, aminek az egyház szerint egy boszorkány az oka, akit el is fogtak, de csak Salamon könyve segítségével lehet elpusztítani, amiből csak 1 db (később kiderül, hogy miért csak ez az egy példány van) van egy távoli apátságban. Innentől jön a filmnek a kaland szála, ugyanis a kis csapat, élén a 2 főszereplővel elindul a gyanúsítottal az apátságba, hogy az ítéletet mondjon felette. Ugyanis a lovagok és még néhány ember úgy gondolta, hogy a lány nem az akinek gondolják. Gyakorlatilag a film végéig fogunk, a szereplőkkel együtt töprengeni azon, hogy vajon tényleg ő e a boszorkány és miatta van e ez az egész. Természetesen az út során akciójeleneteket is fogunk kapni, amik esetén nem szabad Gyűrűk Ura szintű kaszabolásokra számítani, hanem inkább thriller jellegűen próbálják túl élni a megpróbáltatásokat, tehát kaszabolás helyet rozoga függő hídon való átkelést és hasonlókat kapunk. Mindenesetre a film végén kapunk egy nagy hentelős orgiát is, bár ezt kihagyhatták volna a filmből, de erről már inkább a következő bekezdésben írok.

A pénz nem boldogit!

Az alacsony költségvetés miatt én nagyon aggódtam, de szerencsére az ominózus utolsó akciójelenetig bitang jól néz ki a film és ez nem csak udvariaskodás a magyar grafikusok előtt, hanem tény. A film elején rögtön kapunk egy hatalmas csatajelentett, ahol több száz fős seregek csapnak össze úgy, hogy nincs azaz ember aki megállapítaná, hogy ez csak trükk felvétel. De a vége felé is van egy nagyon jól sikerült jelenet, amikor a démonok elárasztják az apátságot és minden sötétségbe borul. Sajnos azonban a végső akciójelenet kifejezetten röhejesen néz ki. Először is van a már jól ismert, úgy próbálunk valamit gyorsnak feltüntetni, hogy növeljük a lejátszási sebességet, ami még egy gyengén látónak is feltűnik. Ráadásul ezt legalább 3-szor elsütik. Aztán van egy nagyon ocsmány effekt, amivel a démonok halálát akarták szemléltetni. Ahányszor levágják egy megszállt test fejét, valami sárgás massza párolog el belőle (nekem valami nagyon rossz jutott eszembe róla). Ez azért is zavaró, mert erre a pocsék effektre semmi szükség se volt, szimplán elég lett volna, ha vágják a fejeket és közben néha egy kis ketchup spriccelt volna. A maszkmester se volt a helyzet magaslatán. A különféle démoni lényektől, kezdve a rejtélyes járvány kiütéséig mindegyik eléggé lehetett látni azt, hogy gumiból készültek. A jelmeztervező viszont hatalmas vállveregetést érdemel, ugyanis idáig eddig a filmbe voltak a leghitelesebb középkori jelmezek (bár a sokak által nagyon dicsért Mennyei királyságot nem láttam), kezdve a keresztes lovagok, hatalmas, robosztus páncéljaitól (amiket nem úgy viseltek, mintha csak 1 kg szivacs lenne rajtuk), a jobbágyok saját maguk által készített ruhájáig mindegyik 1. osztályú. Egyedül egy jelenetben lehetett látni egy nem oda illő reneszánsz kori viseletet (ráadásul egy arab nőn). A díszletek is jól sikerültek abszolút átjön, hogy milyen is lehetett a középkori élet és miként nézett ki a falú, valamint a város világa. A kisebb falvak csak pár apró, rozoga faházból álltak, belül pedig puritánság jellemezte őket. A városokban pedig szűk utcák voltak, melyek bevoltak borítva szennyvízzel (mivel a csatornát mint olyat nem ismerték), hatalmas nyüzsgő ember tömeggel, melyek között magukat ostorozó bűnbánók masíroztak a papok vezetésével. Középen pedig a templom, valamint a kínpad és a különböző kivégző eszköz foglalt helyet. Bár ki aki ismeri a történelmet és kicsit jártasabb a témában az tudja, hogy pontosan ilyen volt a középkori miliő.

Mindig jófiú

Nicholas Cage-t én nagyon nem bírom. Gyakorlatilag mindig ugyan azt a jófiú szerepet játssza immár 30 éve, de ennek ellenére még mindig nem jól. Pont ezért számítottam arra, hogy ő lesz a leggyengébb, de ehhez képest egész jó lett és abszolút hozza a tipikus jófiút, nem ripacskodik úgy, mint a Drive Angry-ben, és olyan hülye nézései sincsenek, egyedül egy jelenetben mosolyogtam rajta, amikor nagyon kemény akar lenni és elkezd egy pappal ordibál, hogy forduljanak vissza, na ott azért gáz fejeket vágott. De összességében elmondható, hogy jó iparos munkát végzett és megfelelően hozza a jófiú szerepét. Ron Perlman-t én szeretem, bár tény, hogy ő is eléggé beszűkült a szerepek terén, de valahogy mindig tudok röhögni rajta és ennek ellenére a félelmetessége is átjön. A Season of the Witch-ben is a bevált szerepet kellet neki hozni, tehát egy tökös, beszólogató akcióhőst, amit meg is tesz. Mindig ő ránt először kardot, amit ügyesen és stílusosan (erőteljes, relatíve lassú csapások) forgat, bár egy emlékezetes beszólást se hallunk tőle (ez nem azt jelenti, hogy rosszak), de cselekedetein azért nagyokat lehet röhögni, különösen a film végén mosolyodtam el rajta, amikor a fődémon lefogja ő meg egyszerűen lefejeli. Arcmimikája mint olyan nem igazán van, de a testtartása, valamint a mozgása mindenért kárpótol, úgy mozog és úgy is néz ki, mint egy lovag, akin tényleg páncél van, erőteljes, ugyan akkor nem csapkod össze-vissza a karjával. A mellékszerepelőkre is igaz az ami a főszereplőkre, mindenki hozza az iparos szerepet, tehát jól eljátssza, de semmi extra. Mondjuk Ulrich Thomsen-től én egy kicsit többet vártam volna, hisz az Ádám almáiban több, mint szenzációs volt, de neki se lehet belekötni a teljesítményébe. Egyedül Robert Sheehan volt gyenge, az ismeretlensége nem véletlen, eszméletlen idegesítő volt, ahogy valami gettó stílusba reppelve beszélt és közben előre- hátra mozgatta a fejét. Bár kárpótol érte Claire Foy, aki a feltételezett boszorkány szerepében játszott. Döbbenetesen hozta az ártatlan kislány szerepét és nagyon megnöveli a film értékét, hisz tényleg elhiszünk neki, hogy ő ártatlan és ezt az egészet az egyház találta ki, hiába láttuk a film elejét, egyszerűen hinni akarunk igéző kék szemének. Egy-két jelentben azért túlzásba esik, de azért összességében nagyon jó, pláne úgy, hogy ez az első egész estés filmje. Sokkal jobb lett volna ő Piroskának, mint a bamba Amanda Seyfried.

Szórakoztat és ez a lényeg

Mit is mondhatnék a Season of the Witch-ről, az év meglepetése, nagyon szórakoztató film, korhű megvalósításban. Az alacsony költségvetést sikerült eltüntetni, hála a kevés akciójelenetnek, ami miatt kárpótol minket a kissé feszült hangulat és a kalandozások izgalmai, ráadásul egy kis korkritikai is van benne, de szerencsére nem egyoldalúan, valamint eltúlozva. Nem is értem, hogy a többi kritikus miért húzta le ennyire, igen vannak hibái, igen nem egy forradalmi, film de élvezhető, átgondolatlanságoktól mentes és hibák se annyira zavaróak. Mindenesetre én a filmet mindenkinek csak ajánlani tudom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockakucko.blog.hu/api/trackback/id/tr703147154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása