Bemutatkozás

A blogon igyekszem minden megjelenő játékot bemutatni, de emelet megemlítek régi klasszikusokat és elmélkedek a játék/hardver piacról. Az informatika mellet, még újabb filmeket is elemezni fogok, illetve egyéb témákat is néha felvetek. Elérhetőség: kapiandras@freemail.hu Ajánlott felbontás: 1680x1050

Battle of Los Angeles (Movie)

2011.09.22. 18:32 Kápi-András

Rendező: Mark Atkins

Forgatókönyvíró: Mark Atkins

Kategória: Akció

Megjelenés: 2011 március 12.

Jelenlegi ár: 1900 FT

 

Jó kérdés, hogy vajon miért kell az idei év eddigi leggyengébb filmjéből, egy alacsony költségvetésű verziót csinálni. De az Asylum Film Studio-nak talán nem is ez volt az élete legrosszabb döntése, hanem az, hogy megalakult. Aki nem ismerné őket annak mondanám, hogy sikerfilmeknek készítik el a szerintünk tovább fejlesztett és látványilag feljavított verzióit. A gyakorlatban persze ez úgy néz ki, hogy 70-es évekbeli CGI effektekkel nyomnak tele egy borzalmas történetet. Mindenesetre eddig olyan nagysikerű filmeket hoztak létre, mint Alien vs Hunter, Mega Piranha, Sunday School Musical, Terminators, Transmorphers és végül a mostani teszt alany a Battle of Los Angeles. Aminek érdekes mód normálisabb a címe, mint az eredetinek, ahol valami érthetetlen okokból kihagytak egy prepozíciót, vagy legalábbis egy kettős pontot, azért se értem, mert tudtommal a Battle in Los Angeles név nem foglalt és azért ennek jóval több értelme is lenne, amellett, hogy jobban is hangzik. De elég az elnevezésbeli filozofálás, jöjjön a cikk a világ egyik legrosszabb filmjéről.

Jelenetről-jelenetre

A film sztorija a világ egyik legnagyobb marhasága. Az odáig rendben is van, hogy az idegenek jönnek és elakarják pusztítatni a földet, de nem derül ki, hogy miért akarják azt, vagy egyáltalán bármi. Ráadásul az idegenek a legkülönbözőbb alakokban jelennek meg, lesznek itt csészealjak, gépágyús medencetisztító, hatalmas polip és ET is megjelenik. Szóval lényegében egyszerre támad meg minket az összes űrszemétláda. Ahogy az idegeneknél, úgy a történet többi részénél sincs semmi átgondoltság és következetesség. Az egész film olyan, mintha jelenetről jelenetre forgatták volna le. Az eredetinek nagyon kevés pozitívuma közé tartozott az, hogy az idegenek végre nem egy helyre tömörülve támadnak, hanem világszerte mindenhol jelen voltak. Ezzel szemben itt csak Los Angeles kell nekik. Amire azt a magyarázatott kapjuk, hogy mert itt van fogva tartva, egy szuper titkos bázison a 7-es körzetben (az 51-esre már nem futotta a jelek szerint) az egyik társuk, akit utána gond nélkül kinyírnak. Lesznek itt hatalmas csavarok is, amik mondjuk tényleg váratlanok, mondjuk nem azért mert annyira jól vannak megírva, hanem mert akkora hülyeségek, hogy már nem számítanál rá. Szóval megjelenik egy super women karddal, időutazó II. világháborús pilóta és még hasonló hülyeségek. Összességében a történet olyan, mintha a Duke Nukem-et vinnék vászonra.

Oh azok boldog P1-es idők!

Az akciórészek terén is párhuzamot lehet vonni Duke és a Battle of Los Angeles között, legalábbis ami az effekteket illeti. Szerintem ez minden idők legrondább filmje, ami egy látvány film esetében, pláne 2011-ben eléggé nagy negatívum (elég csak a Transformers 3 előzetesét megnézni). Gyakorlatilag az egész úgy néz ki, mint a PC megszületésekor egy gyorsan összeütött számítógépes játék. Minden egyes különlegesebb helyszínnél (bázis, űrhajó) lehet látni, hogy a karakterek úgy lettek oda ollózva. Az animált dolgoknál, amik a film 90%-ában szerepelnek ez duplán igaz, ráadásul ezek még igen darabosan is mozognak. Amitől néha már azaz ember érzése, hogy valami a gépével nem stimmel. A különböző speciális effektek aztán pedig már csak amolyan kínzó ráadások. Egyszerűen nem lehet leírni, hogy mennyire rosszak, szóval inkább nézzetek a képre. Ami pedig a legkínosabb dolog ezekkel kapcsolatban, hogy a környezetre egyszerűen nincsenek kihatással, az egyik jelenetben egy kocsi és katona közvetlen közelében robban fel egy gránát, de az semmilyen kárt nem tesz bennük. Ráadásul nemcsak a számítógépes tudás és az alacsony költségvetés miatt rosszak ezek a jelenetek. Hanem egyrészről a fertelmes igénytelenség miatt, nincsenek megfelelő díszletek (sőt olykor egyáltalán nincsenek). A film elején pl. elakarják hihetni, hogy egy ólból valamint rozsdás toronyból álló. Aztán ott van a kistílűség. A teljes Los Angeles-ben állomásozó katonai erő, 5 db F16-osból, 2 pilótából és uszkve 7 katonából áll. A földönkívüliek egyedül Los Angeles-t támadták meg (biztos a Tökiért jöttek). Maga a mozgáskoreográfia és az összes akciójelenet pedig borzalmasan lett megrendezve. Valamiért mindenkinek össze-vissza kellet bukfencezni, sőt az egyik jelenetben még cigánykerekezést is láthatunk, miközben ufók voltak a katona hátsójában. Aztán totálisan átgondolatlanok is, a film elején a hatalmas síkságban belefutnak egy idegenbe, aki még nem vette őket észre, meg valami furcsa oknál mozogni se tudott. Erre nem, hogy megkerülnék (mert ugyanis pont az a feladatuk, hogy harcok nélkül eljutassanak egy csomagot A-ból B-be) azt, hanem elkezdenek vele lövöldözni, aminek eredményeként 2 embertől is búcsút inthettek. Ja, hogy valami pozitívumot is említsek, az operatőri munka jobb volt, mint az eredetiben. Bár nem azt jelenti, hogy itt annyira nagyszerű lett volna, hanem szimplán a kamerát rátudták tenni egy álványra, amitől nem rázkódott az össze-vissza.

Ezt nem otthon csinálták?

A gyökér történet és az álleejtően rossz látvány miatt még a hangok miatt következtetek erre. Bár a film egyetlen zenéje nem is annyira gáz, igaz, hogy 40 másodpercenként ismétlődik. Viszont a hangeffektek na azok már istenesek, nagyjából olyan, mintha Windows hangokat remixeltek volna meg, a fegyverek hangját pedig popcorn pattogtatással helyettesítették. A legjobban azonban nem ezek idegesítettek föl, hanem az, hogy közben hallottam a hülye alkotók minden egyes szavát, olyan volt, mintha egy elszúrt audiokommentárral néztem volna meg. Ez amúgy annyira nem feltűnő, mivel elég halk lett és valószínűleg hangszórókkal fel se tűnt volna, viszont Sennheiser fülhallgatókkal kristálytisztán hallható (eredeti verzióban is). A legjobban akkor röhögtem amikor egy CGI-jal gazdag jelenetben, egyszer csak kopogás volt hallható a háttérből, de olyan szövegeket is hallhatunk, mint ,,Ez sokkolóan jó!” vagy ,,Ez király volt, tisztára mint egy videojátékban”.

Sörétet mindenkinek

A színészek többsége borzalmas és persze teljesen noname. Van itt egy végzet asszony, aki kb. annyira hiteles ebben a szerepben, mint Vazul néni (ajánlom mindenkinek az Irigy Hónalj Mirigy-et) karate mesterként. Aztán van itt egy Tesco gazdaságos verziójú Michelle Rodrigouez. Tehát a menő, erotikus, fegyvermániás, nagyszájú csaj. Egy mexikói akinek semmi szerepe sincs, csak megy a főszereplőkkel, még a halála se érdekel senkit se. Természetesen jelen van a mindig kitartó, legyőzhetetlen, öreg tábornok is. Meg egy embernek álcázott ufo. Van azért 2 ismertebb színész, na jó ez túlzás, inkább azt mondom, hogy nem Asylum produkcióban szereplő egyén. Az egyik Darin Cooper, aki főleg sorozatokban szerepelt, ott is csak pár rész ereéig (24, Charmed, Monk), legnagyobb szerepe pedig 2 perc jelenet volt a tavalyi Social Network-ban. Azért ez a tapasztalat meglátszott rajta, bár ő is túljátszotta a szerepét, de korántsem volt annyira idegesítő, mint a többi szereplő. A másik pedig Kel Mitchell, aki többnyire amerikai vicces sorozatokban szerepel. Ami nagy kár, mert anno a karrierje elején szerintem volt egy kifejezetten jó alakítása (bár lehet, hogy csak testre állt a szerep. Ez pedig a Láthatatlan srác szerepe a Mystery Men-ben. Ez a film lényegében a Kick-Ass elődje és szerintem egy méltatlanul alul értékelt film, a hibái ellenére is. Ennek ellenére itt valami borzalmas volt, Kel lényegében úgy tűnt, hogy egyik jelenetben se tudja, hogy mi van, végig bamba arccal nézett össze-vissza. A film végi repüléses jelenete pedig szerintem a karrierje mélypontja volt. A párbeszédek terén teljesen hű maradt az eredetihez (vagy legalábbis amitől a címet lopta). Lényegében itt se lesz egy értelmes párbeszéd se. Mindenki rendkívül drámai és teátrális akart lenni, de inkább szánalmasak. Természetesen itt se válaszolnak a karakterek egymás kérdéseire, hanem össze-vissza beszélnek, kicsit olyan benyomást keltenek, mintha nem lett volna szövegkönyv. A leggázabb dumákat talán az amazon csaj eresztette, tőle ered az a zseniális felkiáltás, miközben a pilóta teljes erővel arra koncentrál, hogy egy idegen űrhajót irányítson, hogy ,,Kapcsolódj rá, az Avatárját már láttad.”. Nos nem tudom mi értelme volt ennek, de legalább hülyén hangzott. Egyetlen jó poén van a filmbe, ami természetesen a film csúcspontja is. A szakaszvezető és a főszereplő Tyler egy régi 7-es BMW mögé bújnak fedezékbe és ekkor az előbbi megszólal, ,,Itt jó helye lesz, német acél. Ilyet már nem gyártanak.”. Tudom nem egy nagy szám, de a többi borzalmas szöveg és jelenet után ez úgy hat, mintha csak egy Family Guy Marathónt néztünk volna meg, a legjobb részekből.

Matematikának ellentmondva

Hát bizony vakarhatják a matektudósok a fejüket, mert ugye negatív szór negatív, az pozitív. Ezzel szemben a borzalmas Battle Los Angeles, rettenetesen rossz feldolgozásából, nem született mestermű. Sőt ami azt illeti, számomra ez minden idők legrosszabb filmje, elég csak bele gondolni, hogy hány értékelő videót készítettek belőle. Szerintem még hosszú ideig a Battle of Los Angeles lesz az etalon, a rossz effektek, hülye történet és orbitális bakik kapcsán. Ráadásul a párbeszédek és a színészek terén se brillíroz. Csak annyit tudok mondani, hogy mindenki kerülje jó messzire, pláne úgy, hogy boltban az induló ára 1900 FT (!), ami a minőséget tekintve irreálisan sok (max. 300 FT és azt is csak a műanyag tokos verzióért). 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockakucko.blog.hu/api/trackback/id/tr933246624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása